Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

GATE 2013-Botany (Life Sciences) Questions and Answers

GATE questionsQ.1 Bast fibres are present in
(A) Xylem
(B) Phloem
(C) Collenchyma
(D) Parenchyma
Q.2 During cellular respiratory process, pyruvate must be oxidized to acetyl CoA and CO2 before it enters the citric acid cycle. The corresponding simplified equation is 

Pyruvate + NAD+ + CoASH Acetyl-S-CoA + NADH + CO2
This oxidation reaction occurs in mitochondria and is carried out in presence of the enzyme
(A) Pyruvate kinase
(B) Pyruvate dehydrogenase
(C) Pyruvate decarboxylase
(D) Pyruvate carboxylase
Q.3 Which one of the following statements having the terms - gene, chromosome and genome is CORRECT?
(A) The rice gene contains about 50,000 genomes located on 12 different chromosomes
(B) The rice genome contains about 50,000 genes located on 12 different chromosomes
(C) The rice chromosome contains about 50,000 genes located on 12 different genomes
(D) The rice genome contains about 50,000 chromosomes located on 12 different genes

Q.4 The aflatoxin found in post-harvested grains is injurious to health due to
(A) Aspergillus
(B) Alternaria
(C) Fusarium
(D) Phytopthora

Q.5 Identify the event that exclusively occurs in meiotic cell division

(A) Chromatid formation
(B) Spindle formation
(C) Synapsis
(D) Chromosome movement to pole

Q.6 In the symbiotic nitrogen fixation process, Leghemoglobin present in the nodule helps in fixing nitrogen in presence of the enzyme
(A) Nitrate synthetase
(B) Nitrate synthase
(C) Glutathione synthetase
(D) Nitrogenase

Q.7 Considering environment and ecosystem, identify the INCORRECT statement
(A) In detrital food chain, it is very difficult to measure the energy flow although the use of radioactive tracers give some idea about the energy flow
(B) The change in species composition, community structure and function over time is ecologicalsuccession
(C) The slower rise of environmental temperature may be attributed to the increase in pollution in environment which reflects enough solar energy back to other spacer to slow down global warming
(D) Photoperiodism has no relation with the environment and ecosystem, rather it is a biological event taking place in every plant

Q.8 The two enzymes commonly used for isolation of protoplasts from plants are
(A) Cellulase and Lipase
(B) Cellulase and Amylase
(C) Pectinase and Cellulase
(D) Pectinase and Lipase

Q.9 For successful transfer of a foreign gene from the engineered Ti-plasmid to the plant genome, few cis-acting DNA elements and trans-acting protein factors are very much essential. Select the CORRECT combination from the following
(A) Opine catabolism genes, Left border sequence, Right border sequence
(B) Opine catabolism genes, Left border sequence, Virulence genes
(C) Hormone biosynthetic genes, Right border sequence, Virulence genes
(D) Left border sequence, Right border sequence, Virulence genes

Q.10 In naturally occurring cytoplasmic male sterility, the molecular determinant is located in(A) Chloroplast
(B) Endoplasmic reticulum
(C) Golgi complex
(D) Mitochondria
Q.11 Identify the floral formula with the family and the corresponding plant species
GATE botany questions
Q.12 A plant of genotype GGHH is crossed with another plant of the genotype gghh. If the F1 is test crossed, what percentage (%) of the test cross progeny will have the genotype gghh when the two genes are - (P) unlinked, (Q) completely linked with no crossing over, (R) 10 m.u. (genetic map unit) apart, (S) 24 m.u. apart?
(A) P-25 Q-25 R-25 S-25
(B) P-25 Q-50 R-45 S-38
(C) P-50 Q-50 R-90 S-76
(D) P-25 Q-50 R-10 S-24

Q.13 Which two of the following are the CORRECT statements ?
P. Nondisjunction in the parental meiosis is not essential to produce diploid organisms
Q. Nondisjunction in the parental meiosis is essential to produce aneuploid organisms
R. Nondisjunction in the parental meiosis is essential to produce hexaploid organisms
S. Nondisjunction in the parental meiosis is essential to produce tetraploid organisms
(A) P,Q
(B) Q,R
(C) R,S
(D) P,S

Q.14 Identify the correct matching by taking one item from each column
GATE botany questions

Q.15 Which two of the following are the INCORRECT statements ?
P. All plants fix CO2 by the action of ribulose biphosphate carboxylase. The reaction occurs in the bundle sheath of C4 plants
Q. All plants fix CO2 by the action of ribulose biphosphate carboxylase. The reaction occurs in the mesophyll cells of C4 plants
R. Phosphoenol pyruvate + CO2 Oxaloacetate + Pi, catalyzed by the enzyme phosphoenolpyruvate carbxylase occurs in the mesophyll cells of C4 plants
S. Phosphoenol pyruvate + CO2 Oxaloacetate + Pi, catalyzed by the enzyme phosphoenol pyruvate dehydrogenase occurs in the mesophyll cells of C4 plants

(A) P,Q (B) Q,R (C) Q,S (D) P,R
Q.16 Select the CORRECT set comprising only the synthetic analogues of auxin and cytokinin (A) IAA and Kinetin
(B) 2, 4-D and Zeatin
(C) IAA and Zeatin
(D) 2, 4-D and Kinetin
Q.17 Which two of the following are the INCORRECT statements ?P. In monocotyledonous stems with closed vascular bundle, secondary growth takes place without any cambium
Q. In dicotyledonous stems hypodermis is collenchymatous
R. Mobilization of storage reserves takes place during post-germination of embryo
S. Osborne’s classification of seed storage proteins is based upon solubility in n-hexane
(A) P,R
(B) Q,S
(C) Q,R
(D) P,S

Q.18 Identify two CORRECT characteristic features of (P) Autogamy and (Q) Allogamy from the following statements1. Plant species usually does not depend on external agents
2. Plant species usually depends on external agents
3. Plant species normally produces progeny that are healthier and better adapted in nature
4. Plant species normally produces weaker progeny in several generations
(A) P-1,3  Q-2,4
(B) P-2,4Q-1,3
(C) P-1,4Q-2,3
(D)P-2,3 Q-1,4
Q.19 Identify the correct matching by taking one item from each column
GATE botany questions
Q.20 Identify two CORRECT statements from the following which are related to the ion transportation in the root system of plant
P. The proton pumps and H+-pyrophosphatase appear to work in anti-parallel with the vacuolar ATPase to create a proton gradient across the tonoplast
Q. Calcium is one of the important ion whose concentration is strongly regulated by the concentration of apoplastic spaces in the millimolar level
R. Solute move through both apoplast and symplast, and xylem parenchyma cells participate in xylem loading
S. The limitation of Nerst equation for relating the membrane potential to the distribution of ion at equilibrium is that it cannot distinguish between active and passive transport
(A) P,S
(B) Q,R
(C) R,S
(D) Q,S
Answers:
1-B , 2-B, 3-B, 4-A, 5-C, 6-D, 7-D, 8-C, 9-D, 10-D,
11-D , 12-B, 13-A, 14-C, 15-C, 16-D, 17-D, 18-C, 19-A, 20-B

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com