Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

MCQ on Cell and Molecular Biology (Lecturer in Botany Questions)

31. Which of the following structure is not surrounded by one or more membrane?

a)Chloroplast
b)mitochondria
c)peroxisome
d)ribosome
Ans: d)ribosome
32. Cot ½ of DNA is defined as
a)the time taken to reanneal
b) concentration of DNA in a cell at any time
c) amount of cytosine bases in a single strand by DNA
d)the initial concentration multiplied by time for half of DNA to reanneal
Ans: d)the initial concentration multiplied by time for half of DNA to reanneal

33.Chaperon protein help in
 a) protein folding and assembly
b) protein folding only
c) protein stability
d) both a and b
Ans: d) both a and b

34. An enzyme responsible for the synthesis of tRNA
a) tRNA replicase
b) tRNA synthetase
c)ribosomal enzymes
d)RNA polymerase
Ans: d)RNA polymerase

35. Polytene chromosomes is generated by
a)DNA replication failure
b)Homologous chromosome pairing
c) Transcription Process
d)DNA replication without segregation
 Ans: d)DNA replication without segregation
36. Which of the following correctly matches a phase of the cell cycle?
a) S1 immediately precedes cell division
b) G2, Cell division
c)M1, Duplication of DNA
d)G1 immediately follows cell division
Ans: d)G1 immediately follows cell division
Refer: Cell cycle
37. The ‘RNA world hypothesis’ proposes that
a) RNA formed from DNA
b)RNA is catalyst
c) RNA formed from protein
d) RNA is both catalyst and genetic material
Ans: d) RNA is both catalyst and genetic material
38. Replication in DNA moves from
a)3’ to 5’ direction
b) 5’ to 3’ direction
c)3’ to 3’ direction
d)5’ to 5’ direction
 Ans: b) 5’ to 3’ direction
39. Choose the more appropriate term for Connexin protein
a) Desmosome
b)intercellular spces
c)tight junction
d)Gap junctions

Ans: d)Gap junctions
Refer: Cell communications- Gap Junction
(Questions from Kerala PSC -Lecturer in Botany Category code 278/2016)

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

0 comments:

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com