Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

MCQ on Plant Tissue Culture, Biotechnology and Bioinformatics (Lecturer in Botany Questions)

MCQ on Plant Tissue Culture, Biotechnology and Bioinformatics
Plant Tissue Culture
21. The concept of invitro cell culture was developed by
a)Kotte and Robins
b)Haberlandt
c) Hanning
d)Knop
Ans: b)Haberlandt
22. The embryo formed by unfertilized egg
a) Androgenic embryos
b) somatic embryos
c)parthenogenic embryos
d) adventive embryos
Ans: c)parthenogenic embryos

23. The first report of forming haploid embryos from Datura by invitro was published
a) Nitch
b) Guha and Maheswary
c) Maheswary
d) Bourgin and Nitch
Ans: Guha and Maheswary
Biotechnology
24. The term ‘pharming’ refers to
a) Genetically modified foods from plants
b) Drugs synthesis from transgenic plants
c) recombinant drugs from bacteria
d)transgenic research by animals
Ans: b) Drugs synthesis from transgenic plants

25. Polymerase Chain Reaction involves
a)Denaturation, annealing and polymerisation
b) Denaturation and polymerisation
c)extension and annealing
d)None of these
Ans: a)Denaturation, annealing and polymerisation
26. DNA is separated by
a) Agarose gel electrophoresis
b) PAGE
c) SDS-PAGE
d)SDA-PAGE
Ans: a) Agarose gel electrophoresis

27. Super bug is
a) transgenic plant
b) transgenic insect
c) bacterium
d) virus
Ans: c) bacterium

28. Which of the following is a cloning vector
a)cosmid
b)Phasmid
c)plasmid
d)All of these
Ans: d)All of these
Bioinformatics
29. The sum total of proteins produced b an organism
a) Metabolomics
b) Proteome
c) Genomics
d)All of these
Ans: b) Proteome
30. A programme to identify complete gene structures in genomic DNA
a)SWISSPORT
b)BLAST
c)GENSCAN
d) Phylip

Ans: c)GENSCAN
(Questions from Kerala PSC -Lecture in Botany Category code 278/2016)
Please Don't Forget to Share... Thank You... Visit Again...

0 comments:

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com