Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

MCQ on Taxonomy, Morphology and Economic botany (Lecturer in Botany Questions)

40. Which year marked birth of modern system of biological nomenclature?
a)1758
b)1857
c)1757
d)1854
Ans: a)1758
41.Tepenoids have been extensively used in the chemotaxonomy of
a) Citrus plants
b) Horedum plants
c) Papaver plants
d)Strychnos plants
Ans: a) Citrus plants

Plant Morphology
42. The fruit of Abelmoschus esculentus
a) Loculisidal capsule
b) Capsule
c) Berry
d) Hesperidium
Ans: a) Loculisidal capsule
43. A pendulous type of inflorescene
a) Catkin
b) Head
c) Spike
d) Umbel
Ans: a) Catkin

MCQ on Taxonomy, Morphology and Economic botany
Economic Botany
44. Triticum dicoccum is commonly known as
a) Emmer wheat
b) Club wheat
c) Elinkorn wheat
d) Durum wheat
Ans: a) Emmer wheat
45. National orchidaria situated at
a)Calcutta
b)Shillong
c) Calicut
d)Palode
Ans: b)Shillong
46. Ajmalacine, Serpentine, resperine obtained from
a) Aster group
b) Rauwolfia group
c) Liliaceae group
d) Euphorbiace
Ans: b) Rauwolfia group
47. Atropine is obtained from the plant
a)Pacific yew
b)Belladona
c)Periwinkle
d)Foxglove
Ans: b)Belladona
48. Tree of 21st century
a)Rubber
b) Neem
c)orchid
d)anthurium
Ans: b) Neem

49. Pseudomonas tobaci which produces the toxin when it affects the tobacco plant
a) Victorin
b)Wild fire toxin
c)Periconia toxin
d) Piricularin

Ans: b)Wild fire toxin
(Questions from Kerala PSC -Lecturer in Botany Category code 278/2016)
Please Don't Forget to Share... Thank You... Visit Again...

0 comments:

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com