Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

CSIR UGC JRF NET Life Sciences Immunology Questions (Unit 4 -Innate and Adaptive Immune system)

11. Which antibody is known to responsible for allergic reactions (CSIR Life sciences, June 2009)
a) IgM
b) IgA
c) IgE
d) IgD
Ans: c) IgE
12. Which of the following is not coded by MHC genes (CSIR Life sciences, Dec 2008)
a) glycoproteins
b) antigen presenting proteins
c) complements of complement pathway
d) immunoglobulins
Ans: d) immunoglobulins
13. Which is least likely to occur for removal of cancer cells? (CSIR Life sciences, Dec 2008)
a) Phagocytosis
b) complement fixation
c) T-cell based cytotoxicity
d) autophagy
Ans: d) autophagy
14. Which function is not related with Th1 cells (CSIR Life sciences, June 2009)
a) secretion of IL2
b) induce phagocytosis
c) activated B cells
d) promoting antibody binding to soluble antigens
Ans: d) promoting antibody binding to soluble antigens
15. Immunotoxins are (CSIR Life sciences, June 2009)
a) anti-toxins
b) antibody for specific antigen tagged with toxin
c) low immunogenic toxin
d) bacterial toxins
Ans: b) antibody for specific antigen tagged with toxin
 Immunology Videos

 16. Cytotoxic T cells express  (CSIR Life sciences, Dec 2015)
1. CD8 marker and are class II MHC restricted
2. CD4 marker and are class I MHC restricted
3. CD4 marker and are class II MHC restricted
4. CD8 marker and are class I MHC restricted
Ans: 4. CD8 marker and are class I MHC restricted  
17.Which of the following is NOT a cell adhesion protein?(CSIR Life sciences, Dec 2008)
 1. Cadherin
 2. Selectin
 3. Immunoglobulin (Ig) superfamily
 4. Laminin
Ans: 1. Cadherin
18. Following are some of the characteristics of MHC class I and class II molecules except one which is applicable only for MHC class I. Identify the appropriate statement. (CSIR Life sciences, 2016 june)
1. They are expressed constitutively an all nucleated cells.
2. They are glycosylated polypeptides with domain structure.
3. They are involved in presentation of antigen fragments to cells.
4. They are expressed on surface membrane of B cells
Ans: 1. They are expressed constitutively an all nucleated cells.
19. The secondary antibodies routinely used for the detection of primary antibodies in western blotting experiment are (CSIR Life sciences, 2016 june)
1. anti-allotypic
2. anti-idiotypic
3. anti-isotypic
4. anti-paratypic
Ans: 3. anti-isotypic
20. Which one of the following is a food borne toxin? (CSIR Life sciences, 2016 june)
1. Tetanus toxin
2. Botulinum toxin
3. Cholera toxin
4. Diptheria toxin
Ans: 2. Botulinum toxin
Please Don't Forget to Share... Thank You... Visit Again...

0 comments:

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com