Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

CSIR UGC NET JRF Life Sciences Previous Questions (Unit 7 Animal System Physiology)

1. A diabetic patient developed metabolic acidosis resulting in deep and rapid breathing which is called (CSIR NET Life Sciences, Dec 2015)
1. Kussmaul breathing
2. Cheyne-Stokes respiratory pattern
3. Apneustic breathing
4. Periodic breathing
Ans: 1. Kussmaul breathing
2. Which one of the following is NOT involved with the pacemaker potential of heart? (CSIR NET Life Sciences, Dec 2015)
1. “h”- channel
2. Transient calcium channel
3. Long-lasting calcium channel
4. “f”- channel
Ans: 3. Long-lasting calcium channel
3. You are asked to identify the stage of estrus cycle in vaginal smear of a mouse containing large number of leukocytes and very few nucleated epithelial cells. Which one of the following will be the correct stage of estrous cycle? (CSIR NET Life Sciences, Dec 2015)
1. Early estrus, late proestrus
2. Late estrus, early metestrus
3. Late metestrus, early diestrus
4. Late diestrus, early proestrus
Ans: 4. Late diestrus, early proestrus
CSIR Life Sciences Questions on  Animal System Physiology
4. Which one of the following neurotransmitters is secreted by the pre-ganglionic neurons of sympathetic nervous system?  (CSIR NET Life Sciences, Dec 2015)
1. Epinephrine
2. Acetylcholine
3. Dopamine
4. Norepinephrine
Ans: 2. Acetylcholine
5. Insulin increases facilitated diffusion of glucose in muscle cells by: (CSIR NET Life Sciences, Dec 2015)
1. phosphorylation of glucose transporters.
2. translocation of glucose transportercontaining endosomes into the cell membrane.
3. inhibition of the synthesis of mRNA for glucose transporters.
4. dephosphorylation of glucose transporters
Ans: 2. translocation of glucose transportercontaining endosomes into the cell membrane.
6. The cell bodies of sympathetic preganglionic neurons are located in: (CSIR NET Life Sciences, Dec 2015)
1. Intermediolateral cell column of spinal cord
2. Posterior cell column of spinal cord
3. Celiac ganglion
4. Paravertebral ganglion
Ans: 1. Intermediolateral cell column of spinal cord
7. The di- and tripeptides are transported in the enterocytes by peptide transporter 1 that (CSIR NET Life Sciences, Dec 2015)
requires:
1. Na+
2. Ca++
3. H+
4. Cl-
Ans: 3. H+
8. Serum has essentially the same composition as plasma EXCEPT that it lacks (CSIR NET Life Sciences, Dec 2016)
1. Albumin
2. Stuart-Prower factor
3. Antihemophilic factor
4. Hageman factor
Ans: 3. Antihemophilic factor
9. Which one of the following does NOT occur due to stimulation of baroreceptors? (CSIR NET Life Sciences, Dec 2016)
1. Bradycardia
2. Hypotension
3. Venodilation
4. Vasoconstriction
Ans: 4. Vasoconstriction 
10. Vasopressin secretion does NOT increase with (CSIR NET Life Sciences, Dec 2016)
1. exercise
2. an increase in extracellular fluid volume
3. standing
4. vomiting
Ans: 2. an increase in extracellular fluid volume
11. Which type of cells located in gastric glands is responsible for the release of histamine? (CSIR NET Life Sciences, Dec 2016)
1. Mucous neck cells
2. Enterochromaffin-like cells
3. Chief cells
4. Parietal cells
 Ans: 2. Enterochromaffin-like cells
Please Don't Forget to Share... Thank You... Visit Again...

0 comments:

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com