Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

CSIR UGC NET Ecology Previous Years Question Papers with Answers

1. Which of the following is incorrect about Keystone species?
(CSIR UGC NET LIFE Science Dec 2017)
a. Species other than consumers can be a keystone species
b.Keystone species has influence on a community proportionate to its abundance
c.Removing a keystone species can reduce species richness of a community
d. Removing a keystone species can effect successive trophic levels causing a trophic cascade 
Ans: 2.Keystone species has influence on a community proportionate to its abundance
A flagship species is a species selected to act as an ambassador, icon or symbol for a defined habitat, issue, campaign or environmental cause.
Eg: panda WWF, Bengal Tiger, African elephant, Asian Elephant, Golden Lion Tamarin

Umbrella species: Species that have either large habitat needs or other requirements whose conservation results in many other species being conserved at the ecosystem or landscape level.
Eg: Tiger; Efforts have been made to save the populations of wild Tigers in order to save other species that are present in the same ecosystems such as Leopards, Monkey, Hares, Boars, etc
Endemic species are plants and animals that exist only in one geographic region.
Eg: tortoises of the Gal├ípagos , Kangaroos in Australia, Asiatic Lion, Neelgiri Tahr Etc Strobilanthes kunthiana endemic to southern western Ghats .

 2. A species whose life history strategies allow for high intrinsic rates of increase (r strategist) will also exhibit the following EXCEPT                                     
 (CSIR UGC NET LIFEScience Dec 2017)
a. high tolerance for both environmental instability and low quality resources.
b. short period of exponential population growth (r)
c. reproductive strategy that involves random mating, semelparity and little or no parental investment
    d. survivorship that show density-dependent mortality, typically exhibiting Type 1 or 2 survivorship curves 
Ans:   d. survivorship that show density-dependent mortality, typically exhibiting Type 1 or 2 survivorship curves 

 3. In the context of diversity patterns of species, which one of the following statements is INCORRECT?
(CSIR UGC NET LIFEScience Dec 2017)
a. Alpha diversity is diversity within a single community
b. Beta diversity is a measure of the change in species composition from one community or habitat to another
c.Alpha diversity is the regional diversity found among range of communities in a geographical region
d. Gamma diversity is the regional diversity found among range of communities/habitats in a geographical region  
4. Given below is an ecological pyramid. The above pyramid represents:
(CSIR UGC NET LIFEScience Dec 2017) 

a. Pyramid of number of a parasitic food chain and pyramid of biomass of a pond ecosystem
b. Pyramid of number of a pond ecosystem and pyramid of biomass of a forest ecosystem
c. Pyramid of energy of a grassland and pyramid of biomass of an open ocean ecosystem
d. Pyramid of biomass of a grassland and pyramid of number of a tropical forest ecosystem
Ans: a. Pyramid of number of a parasitic food chain and pyramid of biomass of a pond ecosystem
5. Three species M, N and O when grown independently in a laboratory showed typical logistic growth curves. However, when grown in pairs, the following growth curves were observed. What interpretation regarding the interspecific relationship between M, N and O can be deduced from the above observations?
a. N predates over O and therefore can also predate on M.
b. N is competed out by M and O.
c. N and O possibly have a prey-predator relationship.
        d. M and O exhibit prey-predator relationship
Ans: c. N and O possibly have a prey-predator relationship.


 6. Given below are the population pyramids of three different populations A, B and C depicting the relationship between birth and death rates in each. Based on the population pyramids given above, which one of the following is INCORRECT?
(CSIR UGC NET LIFE Science Dec 2017)

a. Population B has slower growth rate than population A.
b. Population C has birth rate higher than its death rate.
c. Population A represents a rapidly growing population.
d. Population B has the highest death rate among the three populations.  
Ans:b. Population C has birth rate higher than its death rate.
 7. Given below are names of some of the National Parks of India and their key protected animals. Based on the table given above, which of the following options represents the correct match?
(CSIR UGC NET LIFE Science Dec 2017) 
a. A-(iii); B-(i); C-(iv); D-(ii); E-(v)
b. A-(i); B-(ii); C-(v); D-(iii); E-(iv)
c. A-(i); B-(ii); C-(iii); D-(iv); E-(v)
d. A-(iii); B-(i); C-(v); D-(ii); E-(iv)
Ans: d. A-(iii); B-(i); C-(v); D-(ii); E-(iv)
8. Given below are two patterns of ecological succession. Four species are represented by A, B, C and D. An arrow indicates “is replaced by”. In the context of ecological succession, which of the following statements is INCORRECT with respect to the figures given above
(CSIR UGC NET LIFEScience Dec 2017) 

a. Model – X represents facilitation model and Model - Y represents tolerance model.
b. Model – X represents tolerance model and Model – Y represents inhibition model.
c. As per Model – Y, C can out-compete B but can also invade a habitat in their absence.
d. As per the Model – X, A makes the environments more suitable for B to invade.
Ans: b. Model – X represents tolerance model and Model – Y represents inhibition model.
 9. Given below are the species accumulation curves and rarefaction curves measured in an ecological community. Which one of the following statements is INCORRECT about the two curves?
(CSIR UGC NET LIFEScience Dec 2017)

1. Species accumulation curve moves from left to right and rarefaction curve moves from right to left.
2. Species accumulation curve represents the total species richness of the assemblage.
3. Rarefaction curve represents the mean of repeated resampling of all pooled samples.
4. Rarefaction curve is the realized accumulation value of the total species in a community  
Ans: 4. Rarefaction curve is the realized accumulation value of the total species in a community 
Please Don't Forget to Share... Thank You... Visit Again...

0 comments:

Post a comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com