HSST Zoology 2018 PYQ - Questions and Answers 51-100

 

HSST Zoology 2018 PYQ - Questions and Answers 51-100
HSST ZOOLOGY PYQ 1-50

51. TH cells generally recognise antigen combined with

A) Class I MHC molecules

B) Immunosuppressant

C) Class II MHC molecules

D) None of the above

Ans: C) Class II MHC molecules

 

 

52. Which one of the following is considered as a third generation vaccines ?

A) Recombinant microbial vaccines

B) DNA vaccines

C) Conjugate vaccines

D) Killed vaccines

Ans: B) DNA vaccines

 

 

53. Addition of microbes to enhance health benefits is

A) Probiotics B) Humulin C) Prebiotics D) None of the above

Ans: A) Probiotics

 

54. The square root of the average will be equal to the squares of the individual observation

from their arithmetic mean

A) Standard error

B) Chi-square test

C) Standard deviation

D) Variance

Ans: C) Standard deviation

 

55. A group of distinct organism classified and assigned to a definite category.

A) Species B) Taxon C) Category D) Genus

Ans: B) Taxon

 

56. The marginal zone of a pond merging with the surrounding land is an example of

A) Biome B) Edge effect C) Biota D) Ecotone

Ans: D) Ecotone

 

57. Gulf of mannar is a

A) Protected area B) Biosphere reserve C) National park D) Sanctuaries

Ans: B) Biosphere reserve

 

58. Lion-tailed macaque is considered as

A) Endangered species

B) Vulnerable species

C) Rare species

D) Extinct species

Ans: A) Endangered species

 

 

59. Populations reproductively isolated and live in different habitat but occupy same territory

are known as

A) Ethological isolation

B) Temporal isolation

C) Ecological isolation

D) Morphological isolation

Ans: C) Ecological isolation

 

 

60. The animals tend to develop huge size and birds lose the power of flight and bright

colour in those Islands

A) Galapagos Islands

B) Oceanic Islands

C) Ancient Islands

D) Continental Islands

Ans: B) Oceanic Islands

 

 

61. If, DNA is found to have the base composition of A = 40, T = 22, C = 17 and G = 21 then

the DNA will be

A) Double stranded

B) Single stranded

C) Linear duplex

D) Circular duplex

Ans: B) Single stranded

 

 

62. Methylation of DNA most commonly occurs in the sequence of

A) Cp T B) Cp C C) Cp A D) Cp G

Ans: D) Cp G

 

63. The example of inducible operon is

A) lac-operon B) try-operon C) arginine operon D) TRP operon

Ans: A) lac-operon

 

64. In 2017, the discovery of molecular mechanisms controlling the circadian rhythm, won

Nobel prize for

A) Rainer, Barry and Kip

B) Jacques, Joachim and Richard

C) Jeffrey, Michael and Michael

D) None of the above

Ans: C) Jeffrey, Michael and Michael

 

 

65. Sickle cell anaemia is caused by the substitution of

A) Glutamic acid at the 5th position in β  chain of Hb by Valine

B) Glutamic acid at the 6th position in β  chain of Hb by Arginine

C) Glutamic acid at the 6th position in β  chain of Hb by Alanine

D) Glutamic acid at the 6th position in β chain of Hb by Valine
Ans: D) Glutamic acid at the 6th position in β chain of Hb by Valine

 

66. The RNA polymerase recognize a seven-base sequence on the promoter region called

A) Pribnow box B) Operons C) TATA box D) Enhancers

Ans: C) TATA box

 

67. During pregnancy intake of certain medicines causes foetal toxicity like hyperkalemia

and hypertension.

A) Thalidomide B) ACEI C) Valproic acid D) 13-cis Accutane

Ans: B) ACEI

 

68. Amnion is the foetal membrane developed from

A) Somatopleure

B) Chorionic cavity

C) Chorionic villi

D) Amniotic cavity

Ans: A) Somatopleure

 

 

69. Automicticdiplosis occurs in

A) Hymenoptera and Coleoptera

B) Thysanoptera and Rotifers

C) Rotifers and Coleoptera

D) Lepidopterans and Hymenopterans

Ans: D) Lepidopterans and Hymenopterans

 

 

70. The correct series of events representing the development of vertebrate

A) Cleavage, Blastula, Gastrulation, Organogenesis, Neurulation, Growth

B) Cleavage, Blastula, Gastrulation, Neurulation, Organogenesis, Growth

C) Blastula, Gastrulation, Cell migration, Organogenesis, Growth

D) Blastula, Cell migration, Gastrulation, Neurulation, Growth

Ans: B) Cleavage, Blastula, Gastrulation, Neurulation, Organogenesis, Growth

 

 

71. Dependent variable in the process of teaching is

A) Teacher B) Student C) Learning experiences D) Learning aids

Ans: B) Student

 

72. Optacon is a technical aid for

A) Mentally challenged pupils

B) Physically challenged pupils

C) Slow learners

D) Visually challenged pupils

Ans: D) Visually challenged pupils

 

 

73. Which among the new type of test items have premises and responses ?

A) Multiple choice test item

B) Matching type test items

C) Alternate response type test items

D) Completion type test items

Ans: B) Matching type test items

 

 

74. Epi-position of the epidiascope is used to project the

A) Flat opaque objects

B) Lantern slides

C) Large slides

D) Transparent slides

Ans: A) Flat opaque objects

 

 

75. A group technique popularised by A.F. Osborn to develop creative thinking is

A) Panel discussion

B) Brain storming

C) Role playing

D) Group discussion

Ans: B) Brain storming

 

 

76. The type of research commonly used in behavioural sciences are

A) Action Research

B) Conceptual Research

C) Qualitative Research

D) All the above

Ans: D) All the above

 

 

77. Multistage sampling is a type of

A) Stratified sampling

B) Non-probability sampling

C) Purposive sampling

D) Complex random sampling

Ans: D) Complex random sampling

 

 

78. Which one of the following source is not a primary source of data ?

A) Information provided by a person who did not directly observe the event

B) Auto biographies

C) Video recordings of interviews

D) Legislative documents prepared by State Governments

Ans: A) Information provided by a person who did not directly observe the event

 

 

79. The URL consists of

A) a protocol

B) a host name

C) the path to the document and the specific file name

D) all the above

Ans: D) all the above

 

 

80. Which among the following is the expansion of PPA ?

A) Provisional Patent Agreement

B) Patent Protection Act

C) Patent Protection Application

D) Provisional Patent Application

Ans: D) Provisional Patent Application

 

81. Who can address the Parliament, being a non member ?

A) Chief Justice

B) Attorney General of India

C) Governor

D) Chief Election Commissioner

Ans: B) Attorney General of India

 

82. The decision of ____________ is final as far as the nature of a Money Bill is concerned.

A) Prime Minister

B) Vice-President

C) Speaker

D) Chief Justice

Ans: C) Speaker

 

 

83. Which among the following is considered as an extra-constitutional body ?

A) The Planning Commission

B) Finance Commission

C) Election Commission

D) Public Service Commission

Ans: A) The Planning Commission

 

 

84. The residurary powers in India rest with

A) States

B) Courts

C) Union

D) Both Union and States

Ans: C) Union

 

 

85. Choose the correct statement

A) Fundamental Rights are non-justiciable

B) Fundamental Rights are justiciable

C) Directive principles are justiciable

D) Fundamental duties are justiciable

Ans: B) Fundamental Rights are justiciable

 

86. A comprehensive scheme for prevention of trafficking, rescue and rehabilitation and

re-integration of victims of trafficking and commercial sexual exploitation.

A)     Ujjwala B) Mahila-E-Haat C) Narisakthi D) Swadhar Greh

Ans: Ujjwala

 

87. __________ is the social campaign of government of India that aims to create awareness

and improve the efficiency of welfare services intended for girls.

A) Sukanya Samrudhi

B) Dhanalakshmi Yojana

C) Bhagyalakshmi Yojana

D) Beti Bachao, Beti Padhao

Ans: D) Beti Bachao, Beti Padhao

 

 

88. Name the scheme launched by Union Government to boost community and private

participation in government school.

A) Vidyanjali Scheme

B) Operation Blackboard

C) Vidya Varidhi

D) Anthyodaya

Ans: A) Vidyanjali Scheme

 

 

89. A new pension scheme launched by Union Government in 2015 which would benefit

people in unorganised sector

A) Swavalamban

B) Atal Pension Yojana

C) Jeevan Jyothi

 D) Jan Dhan Yojana

Ans: B) Atal Pension Yojana

 

90. ‘Collective Choice And Social Welfare’ is a famous book written by

A) Walter I. Trattner

B) David Macarov

C) Prabhath Patnaik

D) Amarthya Sen

Ans: D) Amarthya Sen

 

 

91. Who has been appointed as the secretary to the President of India ?

A) Rajeev Kumar

B) Sanjay Kothari

C) S. Aparna

D) Dhirendra Swarup

Ans: B) Sanjay Kothari

 

 

92. The leader of Guruvayoor Satyagraha

A) T. K. Madhavan

B) K. P. Kesava Menon

C) K. Kelappan

D) C. V. Kunjiraman

Ans: B) K. P. Kesava Menon

 

 

93. Which State will hoist the 36th National Games ?

A) Goa

B) Keralam

C) Bihar

D) Hariyana

Ans: A) Goa

 

 

94. The International Day of peace was observed on

A) August 20

B) Sept. 20

C) August 21

D) Sept. 21

Ans: D) Sept. 21

 

 

95. The author of ‘Advaita Chintapadhathi’

A) Chattambi Swamikal

B) Vaikunda Swamikal

C) Dayananda Swamikal

D) Brahmananda Sivayogi

Ans: A) Chattambi Swamikal

 

 

96. Where was the 2017 World Para Athletics championship held ?

A) Beijing B) Paris C) Moscow D) London

Ans: D) London

 

97. The father of modern Kerala Renaissance Movement.

A) Chattampi Swamikal

B) Sri Narayanaguru

C) Thacaud Ayya

D) Vakkam Moulavi

Ans: B) Sri Narayanaguru

 

98. Which has been declared by Telangana as the State’s second official language ?

A) Telugu B) English C) Urdu D) Hindi

Ans: C) Urdu

 

99. Which State launched India’s first electric bus service at high attitude ?

A) Madhya Pradesh

B) Andhra Pradesh

C) Himachal Pradesh

D) Gujarat

Ans: C) Himachal Pradesh

 

 

100. Who is known as Kerala scot ?

A) C. V. Ramanpillai

B) N. Krishnapillai

C) M. T. Vasudevan Nair

D) Vennikulam Gopalakurup

Ans: A) C. V. Ramanpillai

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

Previous Post Next Post