Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

Lecturer in Botany Questions

62. Smith (1933) used the following one term instead of conjugales in his algal classification
a)Euconjugatae
b) Mougeotiaceae
c)Desmoidiodeae
d)Zygnematales
Ans: d)Zygnematales
63. Desikachary (1959) called single celled hormogones of the blue green algae as
a)carpospores
b)statospores
c)paraspores
d)planococci
Ans: d)planococci
64. The only fungi with flagella
a)microsporidia
b)chytrids
c)zygomycota
d)dikarya
Ans: b)chytrids
65. Reproductive structures bear one or more green cells surrounded by fungal hyphae
a) Basidiospore
b) Soredia
c)Conidia
d)Ascospore
Ans: b) Soredia
66. The fungus Pestalotia palmarum belongs to the group
a) ascomycetes
b) deuteromycetes
c) zygomecetes
d)basidiomyces
Ans: b) deuteromycetes

67.Which statement is not true for the mosses?
a)Sporophyte is dependent upon gametophyte
b) sporophytes grows by apical cell division
c)mosses are probably  sister to the vascular plants
d)sperm produced in archegonia
Ans: d)sperm produced in archegonia
68. Amborella
a) The first flowering plant
b) eudicot
c) the first gymnosperm clade
d)Sister group of all living organisms
Answers: d)Sister group of all living organisms
69. In which category the chemical mutagen, 2 amino purine includes
a) Base analogues
b)alkylating agents
c) Acridine dyes
d)other agents
Ans: a) Base analogues
70. When did the Government of India passed the destructive insects and Pest act
a) 1947
b)1914
c) 1952
d)1925

Ans: b)1914
Please Don't Forget to Share... Thank You... Visit Again...

0 comments:

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com