HSST Botany 2018 PYQ - 51-100 Questions

HSST Botany 2018 PYQ - 51-100 Questions

51. The headquarters of IUCN
A) Switzerland B) USA C) Germany D) France
Ans: A) Switzerland

 

52. Which among the following is not a character of Plasma membrane ?
A) Elastic B) Selectively permeable
C) Made up of cellulose D) Living
Ans: C) Made up of cellulose

 

53. What are autosomes ?
A) Sex chromosomes B) Non-sex chromosomes
C) DNA D) Haploid chromosome

Ans:  B) Non-sex chromosomes


54. Which is not a structural part chromosome ?
A) Centromere B) Telomere
C) Nucleolar oraganizer D) Spindle
Ans: D) Spindle

 

55. In which stage of prophase I of meiotic cell division, terminalisation of Chiasmata occur ?
A) Leptotene B) Pachytene C) Diakinesis D) Diplotene
Ans: C) Diakinesis

 

56. Who first discovered the Nucleus in plant cell ?
A) W. Flemming B) Barbara McClintock
C) Robert Brown D) Strasburger

Ans: C) Robert Brown


57. Replication of DNA is
A) Conservative B) Semi-conservative
C) Non-conservative D) None of the above
Ans: B) Semi-conservative

 

58. Which among the following plasmid vectors used for cloning ?
A) pBR 322 B) pUC 19 C) Ti D) All of the above
Ans: D) All of the above

 

59. The location of respiratory enzymes in plant cell is
A) Cristae B) Mitochondrial matrix C) Perimitochondrial space D) Cytoplasm
Ans: Deletion

 

60. Which of the following helps in ascent of sap ?
A) Transpiration B) Root pressure C) Both A) and B) D) None of the above
Ans: C) Both A) and B)

 

61. Who invented Mass Spectrometer ?
A) Goldstein B) J. J. Thompson C) Nikola Tesla D) Aston
Ans: D) Aston

 

62. Among the following which is a oligosaccharide
A) Glucose B) Glycogen C) Lactose D) Galactose

Ans: C) Lactose

 

63. The enzyme catalyses the breakdown of carbohydrate is
A) Protease B) Amylase C) Lipase D) Gelatinase
Ans: B) Amylase

 

64. Which is the radioactive isotope used in the location of Brain tumours ?
A) Iodin-131 B) Cobalt-60 C) Carbon-11 D) Carbon-14
Ans: A) Iodin-131

 

65. Among the following which is the demerit of Arithmetic Mean
A) It has the simplest formula to calculate and easily understood
B) The extreme values have greater effect on mean
C) It is least affected by sampling fluctuation
D) The same result will come on repeated calculations
Ans: B) The extreme values have greater effect on mean

 

66. The formula


A) Chi-square test

B) T-test
C) Coefficient of variation

D) Standard deviation
Ans:A

 

67. Western blotting is used for the detection of
A) Specific glycolipid in a sample
B) Specific protein in a sample
C) Specific DNA in a sample
D) Specific RNA in a sample

Ans: B) Specific protein in a sample

 

68. Hormone pair required for callus initiation are
A) Auxin and Ethylene
B) Auxin and Absiccic acid
C) Cytokinins and Gibberellin
D) Auxin and Cytokinin

Ans: D) Auxin and Cytokinin

69. Which of the following is a protein sequence database ?
A) EMBL B) PIR C) DDBJ D) GenBank
Ans: B) PIR


70. Among the following which is not a sequence alignment tool
A) FASTA B) BLAST C) Rasmol D) Clustal W
Ans: C) Rasmol

 

71. Which among the following is not true in the case of creativity ?

A) Creativity is universal
B) Creativity carries ego involvement
C) Sociability and creativity are positively corrected
D) Creativity has a wide scope
Ans: C) Sociability and creativity are positively corrected

 

72. Which of the following is the highest level in attitude formation ?
A) Characterisation B) Precision C) Imitation D) Organisation
Ans: A) Characterisation

 

73. The test which predicts the future performance of a student in a particular area is known as
A) Diagnostic test B) Achievement test
C) Prognostic test D) None of the above
Ans: C) Prognostic test

 

74. Maximum involvement of students in learning is possible through
A) Lecture method B) Lecture demonstration method
C) Biographical method D) Project method
Ans: D) Project method

 

75. Field trip and excursions can be included in which category of teaching aids ?
A) 3 dimensional aids B) Activity aids
C) Graphic aids D) Projected aids
Ans: B) Activity aids

 

76. By minimizing the Type I error, the probability of making a Type II error is
A) Decreased B) Increased C) Unaffected D) Cut in half
Ans: B) Increased

 

77. The introduction of a research report proceeds
A) From general to specific
B) From specific to general
C) From general to specific and back to general again
D) From general to the results of the research

Ans:  A) From general to specific


78. Content validity is not significant in the case of
A) Achievement test

B) Intelligence test
C) Both A) and (B)

 D) None of the above

Ans:  B) Intelligence test

 

79. Which among the following is a non probability sampling technique ?
A) Stratified sampling

B) Multistage sampling
C) Systematic sampling

D) Purposive sampling

Ans: D) Purposive sampling

 


80. Which of the following is not an example of active deception ?
A) Making false promises to participants
B) Misrepresenting true purposes of research
C) Making concealed observations of participants
D) Pseudoparticipants
Ans: C) Making concealed observations of participants

 

81. Which of the following State does not adopt the transplantation of Human Organs Act ?
A) Andhra Pradesh B) Assam C) Tamil Nadu D) Manipur
Ans: A) Andhra Pradesh


82. Asa workers are related with which of the following government mission ?
A) NUHM B) NRHM C) MNREGP D) RLEGP
Ans: B) NRHM

 

83. Organisation which took initiative for the implementation of Right to Information Act in
India is

A) Bharathiya Kisan Union
B) Consumer Education and Research Centre
C) Amnesty International
D) Mazdoor Kisan Sakthi Sanghathan
Ans: D) Mazdoor Kisan Sakthi Sanghathan

 

84. Which of the followings are not correct regarding the ‘Paris Climate Accord’ ?
i) It is an agreement within the frame work of UNFCCC
ii) It aims to mitigate green house gases
iii) It came into force from December 2015
iv) It emphasises on consensus building and allow for voluntary and nationally determined
targets
A) Both i) and ii)

B) Both iii) and iv)
C) iii) only

D) iv) only
Ans: C) iii) only

 

85. ‘Kaithangu’ is a scheme of the Government of Kerala for
A) The protection of physically handicapped children under the age limit of 14
B) The prevention of atrocities against women and children
C) Safeguarding the non-married mothers of the tribal areas
D) Extending medical aid to the cancerous senior citizen ladies
Ans: B) The prevention of atrocities against women and children

 

86. In which case the Supreme Court of India observed that the Governor occupies the same constitutional status as the President at the central level ?
A) Ram Jawaya Kapoor Vs The State of Punjab
B) S. R. Bommai Vs The Union of India
C) I. C. Golaknath and Ors Vs The State of Punjab
D) Kesavananda Bharathi Vs The State of Kerala
Ans: A) Ram Jawaya Kapoor Vs The State of Punjab

 

87. Which of the following statement is correct regarding the 25thConstitutional Amendment Act of 1971 ?
A) Gave superiority to Article 38 over right to equality and made the provision that it could not be challenged in any court under Article 32


B) Gave power to Parliament to amend any part of the Constitution including Fundamental Rights


C) Article 363 A was inserted and abolished Privy Purse paid to the former rulers of the Princely states
D) Fundamental Rights were made subordinate to directive principles of State Policy as given under Article 39
Ans: D) Fundamental Rights were made subordinate to directive principles of State Policy as given under Article 39

 

88. Read the following statements regarding the Union Public Service Commission, bring out the incorrect statement.
A) It is inserted through the 15th Amendment Act of 1963
B) The Central Vigilance Commission has a decisive role in the disciplinary matters of the Union Public Service Commission
C) It is concerned with the classification of services and disciplinary matters of the
personnel
D) The Chairman or the members of the Union Public Service Commission is not eligible for reappointment
Ans: C) It is concerned with the classification of services and disciplinary matters of the personnel

 

89. The Verma Committee of 1999 was appointed in relation with
A) Identification of legal provision for the implementation of some fundamental duties
B) The review of Governor’s role in the State Administration
C) Human Rights Violations against women and children
D) Implementation of Right to Education
Ans: A) Identification of legal provision for the implementation of some fundamental duties

 

90. Which of the followings are correct regarding the Finance Commission of India ?
i) It is a quasi-judicial body.
ii) It submits its report to the Parliament.
iii) The members of the Finance Commission are eligible for reappointment.
iv) According to Article 148 of the Constitution, comptroller and Auditor General of India
is an ex-officio member of the Finance Commission
A) i) and ii) are correct

B) ii) and iii) are correct
C) i) and iii) are correct

D) i) and iv) are correct

Ans: C) i) and iii) are correct

 

91. The Biography of O. Chandu Menon was first published in
A) Bhashaposhini B) Vivekodayam C) Mithavadi D) Malayalee
Ans: C) Mithavadi

 

92. The Kallumala agitation took place in the year
A) 1912 B) 1913 C) 1914 D) 1915
Ans: D) 1915

 

93. Who among the following founded the newspaper ‘Desabhimani’ ?
A) C. Kesavan

B) C. V. Kunjuraman
C) T. K. Madhavan

D) Moorkoth Kumaran
Ans: C) T. K. Madhavan

 

 

94. Who wrote the book ‘Cheruma Boy’ ?
A) Pampadi John Joseph

B) Poikayil Yohannan
C) Palakkunnath Abraham Malpan

D) P. K. Chathan Master
Ans: A) Pampadi John Joseph

 

95. Who was the founder of ‘Sree Narayana Sevika Samaj’ ?
A) C. Krishnan

B) Sahodaran Ayyappan
C) Dr. Palpu

D) K. P. Vellon
Ans: B) Sahodaran Ayyappan

 

96. Which city is declared India’s First world Heritage city by the UNESCO ?
A) Amritsar

B) Ahmedabad
C) Hyderabad

D) Mysore
Ans: B) Ahmedabad

 

97. Which International Organisation turns 50 in 2017 ?
A) NATO B) SEATO C) ASEAN D) SAARC

Ans: C) ASEAN

 

98. The Murlen National Park is located in
A) Karnataka B) Mizoram C) Tripura D) Sikkim

Ans: B) Mizoram

 

99. Which State in India has launched India’s first electric bus ?
A) Himachal Pradesh B) Punjab C) West Bengal D) Rajasthan

Ans: A) Himachal Pradesh

 

100. National Rural Development Institute is situated at
A) Hyderabad B) Mumbai C) Pune D) Chennai
Ans: A) Hyderabad

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

Previous Post Next Post