Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

2019 ICMR JRF Questions and Answers -Biochemistry

1.  Which is true about enzymes?

1) All enzymes are proteins

2) All enzymes are vitamins

3) All enzymes are not proteins

4) All proteins are enzymes

Ans: 3) All enzymes are not proteins

2. Which of the following type of enzyme inhibition is also called as end-product inhibition?

1) Substrate regulation

2) Feedback inhibition

3) Competitive inhibition

4) Non-competitive inhibition

Ans: 2) Feedback inhibition

3. Which vitamin is only found in animal products?

1) Vitamin A

2) Vitamin B3

3) Vitamin B12

4) Vitamin C

Ans: 3) Vitamin B12

4. Cholesterol does not act as the precursor for

1) Cardiolipin

2) Progesterone

3) Cortisol

4) Estradiol

Ans: 1) Cardiolipin

5. Prussic acid is another name of

1) Sulphuric acid

 2) Nitric oxide

3) Oxalic acid

 4) Hydrogen cyanide

Ans:  4) Hydrogen cyanide

2019 ICMR JRF Questions and Answers -Biochemistry

 6. Wavelength range of absorption peptide bond is

1) 190-230 nm

2) 240-270 nm

3) 160-180 nm

 4) 250-280 nm

Ans: 1) 190-230 nm

7. Pick up the amino acid, which is present in the body but not found in proteins

1) Arginine

2) 4-Hydroxyprotine

3) Ornithine

4) Selenocysteine

Ans: 3) Ornithine

8. Allopurinol is used for the treatment of gout. It is an inhibitor of

1) Thymidylate synthase

2) Xanthine oxidase

3) Hypoxanthine-guanine phosphoribosyl transferase

4) Adenosine phosphoribosyl transferase

Ans: 2) Xanthine oxidase

9. The highly repetitive DNA in the eukaryotes occupies the WHICH fraction of the Cot Curve

1) Slow

 2) Intermediate

3) Fast

4) All of the above

Ans: 3) Fast

10. α-oxidation of fatty acids takes place in

1) Endoplasmic reticulum

2) Cytosol

3) Mitochondria

4) Peroxisomes

Ans: 4) Peroxisomes

11. Which of the following enzyme participates in both the citric acid cycle and the electron

transport chain?

1) NADH dehydrogenase

2) Malate dehydrogenase

3) Succinate dehydrogenase

4) Isocitrate dehydrogenase

 Ans: 3) Succinate dehydrogenase

12. Which of the following molecule yields maximum number of ATPs upon oxidation?

1) Glutamate

 2) Pyruvate

3) Palmitate

 4) Glucose

Ans: 3) Palmitate

Practice Makes Perfect ----MCQ Corner

Please Don't Forget to Share... Thank You... Visit Again...

0 comments:

Post a comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com