Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

MCQ on Ecology and Genetics (Lecturer in Botany Questions)

Ecology
1. Which term is specially used in miniature succession of microorganisms?
a)Disclimax
b)Subsere
c)Cliamax
d)Serule
  • Serule: The miniature succession of microorganisms such as bacteria and different types of fungi on fallen logs of decaying wood is called Serule
  • Disclimax or Disturance climax
Ans:d) Serule

2. The best soil for plants is
a) Fine sand
b) Coarse sand
c) Clay
d) Loam soil
Ans: loam soil:  it is a mixture of sand, clay and humus. The soil retains some water and let the extra water pass through completely. Plant gets sufficient minerals from the is soil. So it is best soil for the growth of plants. It is found in plains and plateaus
Ans: loam soil
3. The abundance of a species population with in habitat is called
a) Absolute density
b) Regional density
c) Relative density
d) Niche density

Ans: d) Niche density

4. The following are relationship lasts over time?
a)Mutualism
b)Parasitism
c)Commensalism
d)Symbiosis
Ans: d)Symbiosis
MCQ on Ecology and Genetics

Genetics
5. The genetics sex of a human being is determined by
a) X and Y chromosome, male being XX
b) The Y chromosome
c) Z and W chromosome, male being ZZ
d) The number of X chromosome, male being XO
Ans: b) The Y chromosome

6. What type of mating generally seen in plant ‘primroses’
a) random mating
b) Both random mating and self fertilization
c) Non random mating
d) Self fertilization
Ans: b) Both random mating and self fertilization

7. Which of the following is not essential for a population at Hardy Weinberg equilibrium?
a) No migration between populations
b) Multiple alleles at every locus
c) No involvement of natural selection of the alleles
d) Random mating
Ans: b) Multiple alleles at every locus

8. A mother of blood group O has a child of O group. The father could be
a)O only
b)AB only
c)A and B
d) A or B or O
Ans: d) A or B or O (Refer: ABO Blood group)

9. How many genetically different gametes can be made by an individual geneotype AaBbccDDEe?
a)8
b)10
c)32
d)5
Ans: a)8   (Refer: Genetics problems)

10. Cite an example of non allelic interaction?
a)Complementary gene action
b)multiple allelism
c)co-dominance
d) incomplete dominance
(Questions from Kerala PSC -Lecturer in Botany Category code 278/2016)
Please Don't Forget to Share... Thank You... Visit Again...

0 comments:

Post a Comment

We love to hear from you! Leave us a comment.

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com