Biology Exam Preparation Portal. Preparing with U 4 ur exams...

ICMR JRF Model Questions with Answers


ICMR JRF  questions
Model Questions with answers

1. Molality is defined as:
a.    Number of moles of solute/L of solvent
b.    Grams of solute/L of solvent
c.    Number of moles of solute/Kg of solvent
d.    Number of Grams equivalent of solute/L of solvent

2. An ‘inbred’ strain of an animal refers to:
a.    Genetically undefined animal
b.    Animals bred in a laboratory
c.    Isogenic animals
d.    Immunodeficient animals

3. Aspirin was first obtained from the bark of:
a.    Cinchona tree
b.    Neem tree
c.    Willow tree
d.    Eucalyptus tree

4. An isotope of an element has:
a.    Same number of neutrons
b.    Same number of electrons and neutrons
c.    Same number of protons and neutrons
d.    Same number of protons

5. The branch of science that deals with cancer is known as:
a.    Serology
b.    Oncology
c.    Pathology
d.    Radiology

6. Which of the following waves cannot be transmitted through vacuum:
a.    Light waves
b.    Heat waves
c.    Sound waves
d.    Electromagnetic waves

7. Luc Montagnier and Robert Gallo are the co discoverers of the following virus:
a.    Ebola
b.    Hepatitis-B
c.    Small Pox
d.    HIV

8. Which of the followings is rich in triglycerides?
a.    Chylomicrons
b.    LDL
c.    VLDL
d.    HDL

9. Which enzyme has impaired activity in Vitamin B1 deficiency?
a.    Succinate dehydrogenase
b.    Pyruvate dehydrogenase
c.    Transketolase
d.    Citrate synthase

10. Which of the following is useful for identifying amino terminal residue of proteins?
a.    Cyanogen bromide
b.    Fluorodinitrobenzene
c.    Performic acid
d.    Dansyl chloride

11. Which is the most abundant  RNA in a cell?
a.    tRNA
b.    mRNA
c.    rRNA
d.    SnRNA

12. Which of the following statements concerning characteristics of histones is FALSE?
a.    They are highly basic proteins found in the nucleus
b.    They form non-covalent bonds with eukaryotic DNA called nucleosomes
c.    They are very highly conserved proteins
d.    They are associated with both prokaryotic and eukaryotic DNA

13. Which of the following is an inhibitor of protein synthesis?
a.    Pencillin
b.    Chloramphenicol
c.    Actinomycin D
d.    Bacitracin

14. The Ames test is used to:
a.    To detect bacteria
b.    To detect viruses
c.    To detect enzymes
d.    To detect mutagens

15. In which of the following tissues insulin enhances transport of glucose?
a.    Brain
b.    Lens
c.    Red blood cell
d.    Adipose tissue

Learn more:
Ans: 1.c, 2.c, 3.c,4.d,5.b,6.c,7.d, 8.a, 9.c, 10.d, 11.c, 12.d, 13.b, 14.d, 15. by GLUT 4 
Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© Biology Exams 4 U, AllRightsReserved.***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyExams4U.com